Sajtómegjelenés

EGY FÉRFI ILLATA …

Egészségbár Magazin, 2009./ 1. szám

Casanova és XIV. Lajos korában a férfiak órákat töltöttek a tükör előtt. Piperkőcködésük az arc púderezését a rizsporos paróka fésülgetését és a ruhafodrok igazgatását jelentette, valamint literszámra öntötték magukra az aktuális parfümöt. A kor elfogadta, sőt megkövetelte a tehetős férfiak kifogástalan megjelenését.

Manapság az urakat szokás az „erősebbik nemnek”, meg a „teremtés koronájának” titulálni, vannak helyzetek, helyek, melyektől sok machonak inába száll a bátorsága, vagy nem tartja őket férfiasnak. Ilyen lehet egy kozmetikai szalon gyakran dekoratív, fiatal hölgyekkel tele. Pedig a szakember pontosan tudja, hogy a legtöbb férfiban ott a vágy a szépülésre, az ápoltságra.Nem léteznek még férfi kozmetikák, pedig igény lenne rá, mert ugyan melyik férfi lép be szívesen egy rózsaszínű szalonba és érdeklődik szépülésének lehetőségeiről.

Tiszteletben tartva a férfiak szemérmességét, kozmetikánkban férfinapot hirdettünk, ami azt jelenti, hogy azon a napon nem fogadunk hölgy vendégeket. De vajon kikből állna egy „férfi nap” pacientúrája?

Ott vannak mindenek előtt a tizenévesek, hormonális érésük okozta tengernyi pattanásukkal. Nekik nem csak bőrük, de lelkük is szakszerű ápolásra szorul. A kozmetikában eltöltött idő alatt sok hasznos tanácsra is szert tehetnek a „kínpadon”.

A pubertást túlélve a fiatal férfikor is fölvonultatja a maga problémáit. Ilyen lehet a zsíros bőr, a tág pórusok, a mitesszerek. És ilyen a túlzott szőrnövekedés háton, karon, mellkason, orrban, fülben. Sokak számára az ilyen adottság „csak” kínos, másoknak azonban, például munkájuk miatt tenniük kell, mondjuk az inggallér fölött előbodorodó szőr ellen. A borotva nem ajánlott, mert az a szőrzet erősödéséhez vezet. Jöhet tehát a gyanta, vagy az úgynevezett IPL technika, mely tartós eredményt hoz.

30 fölött a regenerálódás, a relaxálás, a bőr fiatalon tartása is lehet a kozmetikushoz járás célja. Gond lehet a borotválkozás utáni bőrgyulladás, mely otthon is jól kezelhető, viszont a szükséges eljárások megtanulásában, a kozmetikumok beszerzésében a szakember segíthet leghatékonyabban. Számos férfi él bőrhibákkal, hegekkel, elmélyült ráncokkal. Fényterápiával, bőrcsiszolással, ultrahanos feltöltéssel e problémák is jól kézben tarthatók. Fontos a bőr fényvédelemre való felkészítése, az anyajegyek figyelemmel kísérése. A képzett kozmetikus gyanú esetén páciensét bőrgyógyászhoz küldi.

Az utóbbi évekre jellemző, hogy a férfiak és a nők szépségápolási igényei közelítenek egymáshoz, valamint megfigyelhető, hogy az erősebbik nem is fokozott figyelmet fordít az egészség prevencióra, testi és lelki jóllétének karbantartására.


USZODAI ETIKETT EGÉSZSÉGÜNK VÉDELMÉBEN

Egészségbár Magazin, 2009./ 3. szám

Bár a naptár szerint itt a nyár, a természet kicsit vicces kedvében van a júniusi 13 fokos reggelekkel, mégis reménykedünk, hogy fogunk még „UV csendes”, kora délelőtti órákban tempózni az uszodában. Úszni jó és hasznos az izmoknak, ízületeknek, karban tartja a kéretlenül megjelenő mumust, a narancsbőrt és áldásos hatással van a lélekre, persze csak akkor, ha szeretsz úszni. Mindaddig, amíg a tesiórák kötelező tantervi része az úszás már nem is olyan vonzó, főleg télen, amikor sok a ruha rajtunk és hajat kell szárítani.

Az uszodában sokszor találkoztam kicsit szenvedő tinikkel, akik a kötelező penzum leúszása után próbálták ráncba szedni külsejüket az uszodai öltözőben. Sajnos elszomorító volt a látkép, amikor a lányok az úszás után a tusolást kihagyva egy gyors öltözést követően, nagy figyelemmel készítették el a sminkeket és a frizurákat. A klóros víz nem a legjobb alap a sminkelés előtt, de nincs mit tenni, sietni kell vissza az iskolába, tehát vagy tusolás, vagy sminkelés.

A lányok többsége az utóbbit választotta, bepúderezték az arcukat, gyakorlott mozdulattal kifestették a szemüket, egy kis arcpír, rúzs, majd füstölgő hajtincsek következtek (hiszen a még nedves hajat csak szétégetni lehet a hajvasalóval) és rohanás, mert itt a busz és a következő órára pontosan be kell érni az iskolába.

Az uszodában úszósapka viselése kötelező, hiszen a kihulló hajszálak sok kellemetlenséget okozhatnak a vízelvezető rendszerben és mondjuk meg őszintén nem gusztusos látvány egy-egy kígyózó hajszál a víz felszínén sem. Ennél persze vannak még fontosabb egészségvédő szabályok, amire az úszómester nem figyelmeztethet mindenkit (bár szükség volna rá!), ezért most megemlítek néhányat egészségünk védelmében. Mindenki abban a tudatban merül a vízbe, hogy a klór elvégzi feladatát, tehát fertőtlenít.

Vannak azonban olyan tisztálkodási és megjelenési szabályok, melyeket illene betartani, és gyermekeinknek is megtanítani:

 • a közös fürdőzés előtt tisztálkodjunk meg még otthon alaposan, különös tekintettel a genitáliákra
 • úszás előtt látogassuk meg a toalettet, ha szükséges közben is!
 • mielőtt bemennénk a medencébe, tusoljunk le még egyszer
 • úszáshoz ne használjunk parfümöt, mert az erős illat kellemetlen lehet mások számára, szennyezi a vizet és a napon fokozott pigmentációt okozhat bőrünkön
 • kicsit félve, de megjegyzem, a sminkszereket is mellőzzük úszáshoz
 • használjunk erős (min. 30-as vagy 50-es) fényvédő krémet, napozókrémet mert a vízben nagyobb a leégés lehetősége
 • ne látogassuk az uszodát náthásan, herpesszel,ha a szemünkön árpa van, vagy ha bármilyen bakteriális vagy vírusos fertőzésben szenvedünk
 • a különféle gombák, vírusos szemölcsök (lábon, bőrön) már nagyon hatékonyan kezelhetőek, kérjünk orvosi segítséget és ne látogassuk a közös medencéket, megelőzésképpen mindig viseljünk papucsot

A strandolás a pihenés egyik formája az úszás nagyon hasznos testmozgás, de mindkettő csak akkor élvezhető, ha vigyázunk a magunk és mások egészségére!


DERMAROLLER – KOLLAGÉN INDUKCIÓS TERÁPIA RÁNCOK ÉS HEGEK ENYHÍTÉSÉRE

Egészségbár Magazin, 2009./ 4. szám

A kollagén felel bőrünk rugalmasságáért, ám az évek során a szervezetünkben található kollagén vízmegkötő képessége csökken, emiatt bőrünk elveszti rugalmasságát, és ráncosodni kezd. A kollagén indukciós terápia tulajdonképpen fokozza a bőr kollagén termelését, s az újabb kollagén magasabb vízmegkötő képessége révén az arc újra fiatalossá, üdévé válik. Néhány hónapja már hazánkban is elérhető ez az igen újszerű arcfiatalító eljárás, amelyet egy plasztikai sebész dolgozott ki.

A dermaroller használata során egy apró, de sűrű tűfelületű (192 db tű, 8 sorban) hengert görgetünk végig az arcon, s ezzel 0,5-2 mm-es mélységű mikrosérüléseket okozva beindul a bőr természetes regenerációs folyamata. Ezek az egészen apró sérülések gyakorlatilag azonnal záródnak, és beindul minden egyes szúráspontnál egy – egy sebgyógyulási folyamat, mely kollagén és elasztin szintézist (képződést) ill. a bőr regenerációját eredményezi.

Nem kell félni, a sok apró méretű aranyozott tű alig vagy egyáltalán nem okoz vérzést vagy bevérzést. Az esetleges bőrpír is egy – két órán belül elmúlik és lehet menni nyugodtan emberek közé. Ez azt fogja eredményezni, hogy a bőr már néhány kezelés után is rugalmasabb és tömöttebb lesz, 3-4 hónap után újraépül a rugalmas kollagénháló, feszessé válik az arcbőr, valamint összeszűkülnek a tágult pórusok, a besüppedt hegek kiemelkednek, és így az egész arc fiatalossá, üdévé válik.

A kezelés megkezdése előtt, melyet az UV szegény időszakban, tehát ősztől tavaszig javasolunk, enyhe kémiai hámlasztással vagy mikordermabrázióval (közkeletű nevén bőrcsiszolással) az elhalt szaruréteget eltávolítjuk. A kezelés előtt érzéstelenítést és fertőtlenítést alkalmazunk, a már megkezelt bőrfelületet ismét fertőtlenítjük, hűtő és gazdag hatóanyagos pakolással és elektromos kezeléssel segítjük a bőr regenerációs folyamatait. A kúra teljes ideje alatt kötelező a fényvédelem!

A DERMAROLLER kíméletes megoldást nyújt

 • tág pórusú bőrre
 • akné okozta hegek eltüntetésére
 • besüppedt hegekre
 • idősödő bőrre
 • ráncokra
 • terhességi csíkok halványítására

Ajánlott 25-50 közötti korosztályba tartozó nőknek és férfiaknak!

Facebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmail